Split, Kroatia

1700 år gammel arkitektur
 Split er en by på størrelse med Trondheim. Det er knappe 200 000 innbyggere, og i likehet med Trondheim, har byen mye gammel historie å fare med. 
Vi fikk ikke så lang tid til å utforske byen, men da vi forflyttet oss fra øya Brac til Trogir og Okrug Gornji, tok vi oss tid til å besøke Diokletians palass. 
Den romerske keiseren fikk bygget palasset i Split, og da han abdiserte i 305, trakk han seg tilbake til palasset sitt ved Dalmatiakysten. 

Restauranter og cafeer integrert i ruinene
Det er ganske spesielt å vandre rundt i ruinene fra den romerske storhetstiden. De søylene man berører har vært vitne til ting som man bare kan fantasere om. Split har fått mye skryt for å integrere ruinene sine i hverdagslivet, ikke bare bruke de som museum. Dermed kunne vi nyte lunsjen på torgene og samtidig kjenne på atmosfæren. Man får litt ærefrykt av slikt. Palasset la grunnlaget for utviklingen av Split, og selv om vi ikke fikk sett den moderne delen av byen, var timene vi anvendte i byen vel verd investeringen. 
St. Dominus-katedrealen

St. Domnius-katedralen (som vi ser tårnet av til venstre) ligger ganske midt i palasset, og på 1600-tallet fikk den det utseende den har i dag. I Diokletians tid var dette hellige området avsatt til gudene Venus, Jupiter og Cybele. Ungene og Erik tok turen helt opp i tårnet mens jeg, tantene og Tuva fikk oss noe å drikke under en parasoll. Denne dagen var varm, og det fristet mer å rusle rundt i de kalde kjellerhallene på jakt etter lokal kunst enn å bedrive utstrakt fysisk aktivitet. 
Etterhvert som vi alle samlet oss under parasollene, var det klart for varm lunsj og kald drikke. 
Jeg tenker Split nok ahr mer å by på. Palasset ligger like ved stranden, fra havna går det båttrafikk til hele Dalmatiakysten, og jeg antar det er gode shoppingmuligheter andre steder i byen. Hit kan man nok trygt ta en weekend en gang. 

The fab four på historisk grunn

En sfinx vokter over plassen

Verdens beste sommerjobb? I allefall stemningssakpende.

Kommentarer

Populære innlegg