Noen tanker på Karl Johan - post stortingsvalg 2013

Jeg måtte selvsagt knipse et bilde av den flotte bygninga på andre siden av hotellet da jeg bodde på Grand denne uka, nemlig Stortinget som sto ferdig i 1866, tegenet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet. Mismodig kastet jeg blikket over gata og kjente et kaldgufs over forrige ukes valgresultat. Bare noen uker igjen med Jens som gallionsfigur. Synes ikke det er lenge siden jeg løp ut av hotellrommet mitt på Grand for å få et blikk av den samme mannen, seirende etter en litt mer spennende valgkamp enn årets. Det er fire år siden nå. Jeg husker lettelsen min den gang, i sterk kontrast til den lettere depressive sinnsstemningen jeg hadde da jeg våknet 10. september i år og kjente på følelsen av å være en del av et mørkeblått Norge. Den blå skolepolitikken ser jeg ikke fram til å hanskes med de neste fire årene. Jeg kan gå langt inni den diskusjonen. Men likevel er vel det verste av alt at vi har klart å stemme inn et dusteparti i regjeringsposisjon som er nødt til å forklare for utenlandsk presse at selv om de ikke ønsker muslimer og andre innvandrere i Norge - Norge for nordmenn - så er de ikke rasister. Og hadde det bare vært snakk om en neve politikere med et slikt menneskesyn, men når de kommer i regjeringsposisjon betyr det jo at det er mange velgere med samme holdning. 

Kilde: http://thornews.files.wordpress.com/2012/04/moods-jente-og-gutt-traktor.jpg
Kilde: http://reidun.files.wordpress.com/2008/03/kari-traa.jpg

Vi har vært inne i en ny nasjonalromantisk periode en stund nå. Moods gutta reklamerer for fjorder, fjell og traktor, idrettsutøverne våre lager kleskolleksjoner som hyller naturlige råvarer og norske verdier, vi selger Norge så det griner til turistene fordi vi har så flott natur (japanere reiser til andre siden av  kloden for å betrakte nordlyset!), vi produserer kortreist mat og stiller oss på stands med tørkle på hodet og forkle rundt livet, vi elsker hurtigruta og NSB så mye at vi kan se reisene minutt for minutt i flere døgn. Bonderomantikk, amerikanere på jakt etter norske kjærester, dialektene har fått en ny status og alle ønsker seg en bunad. Det flasher nasjonalromantiske malerier på netthinna mi av slikt. Vi hadde en statsmisnister som etter 22. juli klarte å bygge samhold og nasjonalfølelse basert på det vakreste verdiene i verden. Verden så med undring på Norge fordi vi snudde noe tragisk til noe som ga samhold i befolkningen. Vi tok vare på hverandre og ingen stilte spørsmål om vi skulle ekskludere noen etniske eller religiøse grupper fra å delta i landesorgen. Vi var stolte over å være norske. Men noen må selvsagt gå alt for langt ut mot høyre fløy når vi andre er romatiske og patriotiske, og griper sjansen til å bli nasjonalistiske i den forstand at kun det "ekte norske" er godt nok. Nei til andre kulturer i 17.- maitoget, nei til å dele på godene med folk fra andre land som har så mye mindre enn oss... Skrekken for snikislamisering. 

1. januar 2012 hadde vi i følge Wikipedia 655 170 personer med innvandrerbakgrunn i Norge. Flest fra land som Polen, Sverige og Danmark! Rein arbeidskraft, antakerligvis. Folk som tar jobbene vi er for fisefine til å ta, folk som kommer inn med kompetanse vi trenger. Tar vi utgangspunkt i hvor mange som er medlem av muslimske trossamfunn i Norge i dag, er tallet 106 700 personer (SSB). Det vil jo i all enkelhet si at det er flere av "de andre". Den "uheldige" koplingen til "han hvis navn ikke nevnes", er jo åpenbar for oss andre som synes at en rasist er en rasist. Man kan vel ikke nynesere den betegnelsen noe særlig. At han er sprut sprø og har drept uskyldige mennesker er jo en annen side ved saken. Det er vel ingen som tror at FRP-ere vil begynne med det. Like fullt er verdisynet på innvandrere det samme. I tillegg føres en argumentasjon som ligger på nivå med et barns når det kommer til å innhente fakta og å apellere til velgerne. Ja til ditt og nei til datt. I denne valgkampen delte FpU ut buttons med budskapet JA TIL BILLIG ØL og NEI TIL NYNORSK. Vi vet at enkle budskap selger, men innholdet bør jo være av en viss kvalitet! Vil dette gjøre Norge til et bedre land å leve i?

Jeg pleier ta diskusjonen med ungdomsskole-elevene mine. Man har alltid noen som litt flåsete tar til orde for å sende ut alle som ikke er norske. De snylter på oss og forsøpler vårt samfunn, eller stjeler arbeid fra oss nordmenn. (Hvor får en 14-åring slike tanker fra?) Jeg utfordrer dem ofte i å stille seg selv spørsmålet om hvem som er norske. Ofte har man noen i klassen som har bodd i Norge de siste 10 årene og snakker flytenede norsk, ofte har man elever som har en eller begge foreldrene fra et annet land, som kanskje er arbeidsinnvandrer (leger, håndtverkere...)eller som har funnet kjærligheten og flyttet hit. Ingen av disse kvalifiserer til å bli sendt ut i følge medelevene. De kjenner man jo! Og er ikke akkurat det problemet til FRP? De menneskene de snakker om er ikke statistikk og tall, men mennesker med et ansikt og en betydning for noen i sin omgangskrets. Jeg vil tro at snylteargumentet slår bein under seg selv når man vet at fra 2011- 2012 økte antall uføretrygdede i Norge med 132%. Økningen er størst blant ungdom fra 18-39 år, og det står ingen steder at dette i hovedsak er innvandrere. (Aftenposten, 11.10.12) Nå sier heller ikke jeg at de som er uføredrygdet er snyltere, men følger man argumentasjonen som blir brukt - å bruke velferdssystemet vårt til å kreve sine rettigheter - må jeg tro det koster staten mer å betale ut uføretryg til så mange unge, enn å gi barnetrygd til innvandrere med mange barn. Det er jo et faktum at mange uføre dessverre får et ufortjent dårlig rykte og lav status i samfunnet fordi ordningen misbrukes av andre. Hvor ellers i verden kunne årets nyord i 2012 blitt "naving"? Arbeidsføre ungdommer tar seg et "friår" på statens regning fordi de er slitne etter 13 års skolegang og ikke motivert for å gå ut i jobb (dette er jo selvsagt tabloidenes ensidige vinkling på saken.) Det er på tide å slutte å forherlige den ariske rase med røtter i fjordlandskap og høye fjell. Hva faen gjør oss til så mye bedre enn alle andre mennesker i verden?  Vi har alle møtt på en og annen slik klyse på vår vei. En som ikke menger seg med "pakk", ikke gir til tiggere, som sjekker bakgrunnsdata før du vurderes som interessant nok til å omgås, som gjør seg selv mye viktigere enn han egentlig er og som har en idé om at alle mennesker kan skylde seg selv for det livet de har fått tildelt, eller i det minste burde ta ansvar for å komme seg ut av elendigheta selv. Vil vi virkelig være "han der" i verdenssammenheng?  

Kommentarer

Populære innlegg