Familieferien 2012: Destinasjon Danmark. Kode: Blåtur

Vi visste det jo allerede i april, da vi solgte sjuseteren,at det ville bli utfordrende å dra på bilferie med oss alle seks til sommeren. Likevel føltes salget mer enn riktig da vi kjørte forbi Harran på vei ned til Danmark på ferie, og Sharanen fortsatt sto usolgt utenfor bilforretninga.
Eller..ikke vi... de andre...
Jeg måtte jo starte ferien med NSB mens de andre fem kjørte Skoda nedover Trøndelag. Jeg, alene med en bok... Erik, med fire sprengnysgjerrige unger, som ikke enda visste hvor ferden skulle. 
Familieferien 2012 var blåtur for ungene. Det er mange grunner til at det ble sånn, men til slutt var det mest interessant å se hvordan de taklet et slikt opplegg. Reaksjonene var ulike, og rent sosiologisk kan man si at det verken var avhengig av alder eller kjønn. Det var rett og slett våre to septemberbarn som holdt på å gå i spinn, mens de to som er født tidlig på året syntes dette var spennende. (Faktaopplysning for den som liker å forske på sammenhenger)

Vi holdt altså tett hele veien ned mot Værnes. Ikke før de fikk flybilletten i hånda så de at de skulle til Copenhagen og fikk vite at kvelden skulle tilbringes på Tivoli. 
Nok en utfordring når man reiser 6 sammen, er at det er få reiseoperatører som har tatt innover seg at det nå til dags finnes annet enn kjernefamilien på 4. Dette resulterte i at vi gikk inn i en ferie med to hotellrom og, pga en svikt fra bookingen, to campinghytter. Dermed ble det en annerledesferie også for de voksne.

Spente feriefolk på SAS til København


Dag 1: Sjælland - København, Tivoli:



Da vi ankom København, hentet vi oss ut en sju-seter slik at vi kunne fortsette resten av ferien sammen. Vi sjekket inn på hotellet, et middels shabby hotell, sentralt ved Tivoli før vi gikk ut for å spise. Valget falt på Hercegovina, en koselig restaurant i Tivoli-området med grillbuffet og trekkspillmusikk. Der har jeg spist et par ganger før, og man er jo vanedyr når ting funker. 
Rundt 20.00 var det klart for Tivoli, og både små og store var spente. Tivoli er definitivt den koseligste fornøyelsesparken jeg vet om, så jeg var klar for å rusle rundt og nyte oppgira unger og en kjærestehånd. Været var så der, så  jeg var glad jeg hadde pakket varm jakke. Ungene så ikke ut til å bry seg med det, og etter tre timer med is og karuseller fikk vi endelig dratt de med oss tilbake til hotellet der morgendagens eventyr skulle avsløres. 

Dag 2: Fyn- Odense, H.C. Andersens hus


Tirsdag morgen forlot vi København og bestemte oss for å ta frokosten på veien mot Legoland. Det var jo ikke helt like enkelt som vi hadde tenkt, da Danmark er velorganisert med motorvei, og det derfor ikke bare er å slenge innom ei kro på veien. Med en yoghurt fra Seven Eleven i magen holdt vi ut til vi hadde passert Store Bælt og ankom Odense. Da parkerte vi og ruslet ned til H.C. Andersens hus for å innta en deilig lunsjtallerken. Der slappet vi av et par timers tid før vi satte oss i Forden og kjørte videre mot nye eventyr. Odense var vakkert. Dit kan man vende tilbake. 

Jylland - Billund, Legoland


Fordi dette var dagen for den lange transportetappen, ankom vi ikke Legoland før rundt klokka 14.00. Da hadde vi seks timer å kose oss på i Legoland. Guttene og vi voksne var her for fire år siden, men jentene hadde sin jomfrutur hit denne dagen. Parken var fortsatt like koselig og imponerende med alle sine legobyggverk. Legolandvaffelen var større enn vi husket fra sist, og en ny "bydel" var kommet opp siden sist: Antarktis med pingviner og berg-og- dal-bane. Været var litt opp og ned også denne dagen, men alt i alt koste vi oss masse. 
Da vi bestemte oss for å reise til Danmark, var det ikke campingplass eller hotell å få tak i nært Legoland, så vi gikk for en løsning som fungerte godt med tanke på neste dags eventyr. Dermed forlot vi parken ved stengetid, og bega oss på nok en kjøreetappe nordover mot Ebeltoft. Der skulle vi overnatte to netter på campingplass, i hver sin hytte.

Jylland- Ebeltoft, Elsegård camping 


Da vi ankom Ebeltoft rundt 22.30 på kvelden, viste det seg at den skrubbsultne familien Haustreis/Wangsvik ikke hadde planlagt når det kom til hvordan dagens siste måltid skulle innhentes. Ungene hadde mast etter Mc Donalds hele veien, og de voksne hadde vært enig i det så lenge vi gjorde det ved ankomst. Vi måtte nemlig rekke å hente ut nøklene før campingen stengte for natta. Da vi sto med nøklene i hånden og rumlende mage, ante det oss at Ebeltoft ikke kunne tilby oss noe som helst av spiselig godt så seint på kvelden. Vi kjørte ned mot hotellet for å høre om vi kunne få kjøpe noe der, men ettersom kjøkkenet var stengt, og jeg sikkert så rimelig frustrert ut da jeg ba om mat for en sulten familie på seks, hentet resepsjonisten en pose med matboller som var igjen fra frokosten samme dag. Og neida, jeg skulle slippe å betale, det var bare å spise. Dermed satt vi i bilen og åt boller uten pålegg i stillhet helt til en av ungene treffende sa: "De mørke bollene smakte ikke så veldig godt, men jeg føler jeg må spise de fordi jeg er så innmari sulten." Det var vel så nærme en sultekatastrofe disse ungene noen sinne kommer til å komme. 
Da vi låste oss inn i campinghyttene, var det bare å bite tennene sammen. Den ene luktet mugg og den andre luktet piss. Jeg fikk heldigvis den første. Og etter å ha kastet ut noen edderkopper i oppreiinga, kunne slitne barn og voksne endelig sovne inn. Ja, det vil si... etter at neste dags eventyr var avslørt... 
Ungene tvilte på at vi kunne toppe Tivoli og Legoland inntil de skjønte hvor det bar. 
Neste morgen våknet den eldste karen i min hytte og uttrykte fornøyd at denne campinghytta i grunnen var ganske koselig allikevel:) 
Campinglivet har sin sjarm.

Dag 3: Jylland - Nimtofte, Djurs sommerland


Siste fornøyelsesparken på programmet ble Djurs. Vi hadde håpet på deilig badetemperatur, men også denne dagen var været svært variabelt. Ungene hadde med badetøy og de badet, men fornøyelsen var ganske kald. Vannet hadde ikke rukket å bli varmet opp av været, og temperaturen i lufta var under 20. Været til tross, vi fikk alle brynet oss litt i  Danmarks raskeste berg-og-dalbane, Piraten. 755m lang, 32m høy og toppfart på 90km/t. Det kjentes i fletta, for å si det sånn! Dritgøy! Jeg er ingen fan av ting som snurrer rundt, men elsker berg-og-dalbaner. I tillegg tok vi Skatteøen, Europas største watercoaster. Også gledelig for mor. 455m lang, 28m høy med toppfart på 70km/t. Erik hadde med actionkamera i begge turene, og hylene og adrenalinet kan fortsatt gjenkalles.
Da vi dro hjem til Elsegård camping denne kvelden, avsluttet ungene med litt rolig minigolf før de fant soveposene. Det tror jeg var helt greit. 
Da vi ga beskjed om at neste dag ble retur København, var de faktisk litt lei seg for at vi ikke kunne være på Elsegård enda lengre. Det er utrolig hvor fort man slår rot og føler seg hjemme. 
Denne kvelden fikk vi handlet inn proviant på Føtex før det stengte, slik at vi fikk laget både kvelds og frokost neste dag + smurt oss veimat for reisen mot København. Utrolig hva man lærer av etterpåklokskap!

Dag 4: Jylland, Ebeltoft


For å returnere til København skulle vi ta ferja over fra Ebeltoft til Sjællands odde. En svipptur på 45 minutter. Vi rakk ikke 12-ferja (ferie, for gudsskyld!), og dermed fikk vi litt tid til å slenge rundt i vakre Ebeltoft før vi skulle videre klokka 15. Her ble ungene karikaturtegnet, her fikk far kjøpt lokalbrygget øl, og mor fikk handlet litt klær. I tillegg tittet endelig sola fram og varmet oss litt. Dejlige Danmark.

Sjællands odde


Etter å ha ankommet Sjælland igjen var det tid for en litt sein lunsj. Vi kjørte av mot sjøen, stappet i oss de siste brødskivene og hoppet i vannet på trass. Her skulle det bades. Det vil si... tre svømte, en vada og to stakk tåa nedi (her kan det selvsagt veddes om hvem som gjorde hva, eller sjekke for bildebevis...) Iskald fornøyelse, hoppe i bilen og kjøre videre mot Køben.


Sjælland - København, Strøget


Da vi ankom København var det en ting som var klart: Middagen skulle avholdes på Burger King. Vi sjekket inn på Omena Hotel, over gata fra der vi bodde sist, fikk oss litt mat på Burger King ved Tivoli, og tok deretter turen ned mot Strøget. Butikkene var stengte, men det var likevel klart for å shoppe litt godis, lytte til gatemusikanter og se fascinerende show utført av gateartister. Vi ruslet bare rundt og så på livet og nøt vår siste kveld i Danmark. København jazzfestival pågikk, og deilig trad-jazz ble spilt på Højbroplads. Det eneste som manglet var sommervarmen. 

Dag 5: Kastrup, Værnes, Mosjøen


Siste feriedag sto vi opp 9.00 og kjørte ut mot Kastrup. Leiebilen skulle avleveres i rett parkeringshus, bagasje skulle sjekkes inn og vi skulle spise frokost og svi av litt penger på Kastrup før flyet gikk. I tillegg hadde jeg lova noen søte små frappuccino på Starbucks. Her fikk vi brukt opp de siste danske kronene og kjøpt noen bygaver på taxfreen. 
Etter en kjapp flytur nordover, satte far og de fire ungene seg i Skodaen og kjørte hjemover, mens mor måtte vente på NSB.  
God tid til å fordøye inntrykkene, med andre ord.
Blåtur var en suksess. Lidelsen var i grunnen månedene i forveien. Vil vi gjøre det igen? Time will show...



Kommentarer

  1. Vi skal til elsegård camping nå i sommer. Var det virkelig så ille "Da vi låste oss inn i campinghyttene, var det bare å bite tennene sammen. Den ene luktet mugg og den andre luktet piss.".

    Begynner å angre på at vi reserverte hytter der nå :(

    Hvordna plassen ellers? Fint? langt til ebeltoft? Kunne dere gå til stranda?

    SvarSlett
  2. Tja, når vi hadde bodd oss inn der ei natt var vi komfortabel med hyttene. Førsteinntrykket seint om kvelden var akkurat som beskrevet. Vi hadde sikkert kunnet bodd der flere netter når vi først var innlosjert. Hvordan gikk det med deres tur? Håper dere hadde et bedre førsteinntrykk enn oss;)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg